Khamis, 21 Ogos 2014

Bakteria Punca Utama Kehamilan Luar Rahim

Bismillah,
Di dalam kehamilan ektopik, embrio tidak sampai ke rahim, sebaliknya ia tertanam dalam lapisan tiub fallopian dan menyebabkan pendarahan. Saiz embrio yang semakin membesar menyebabkan tiub fallopian meregang lalu pecah.Maka ianya boleh menyebabkan pendarahan yang teruk didalam abdomen serta mengancam nyawa. Jangkitan ini diketahui menyebabkan kemandulan kerana ia boleh membawa kepada parut dan penyumbatan tiub fallopio.

Satu Kajian yang dibiayai oleh Majlis Penyelidikan Perubatan dan Kesejahteraan Wanita yang diterbitkan dalam American Journal of Pathology mendapati wanita yang dijangkiti bakteria chlamydia berisiko tinggi mengalami kehamilan ektopik disebabkan kesan berterusan jangkitan tersebut.

Satu kajian baru menunjukkan bukti buat pertama kali dalam sejarah sains,bagaimana chlamydia boleh meningkatkan risiko kehamilan ektopik.Dalam kehamilan ektopik implan embrio berlaku di luar rahim lazimnya didalam tiub fallopio.

Penyelidik juga mendapati bahawa wanita yang mempunyai jangkitan kelamin lebih cenderung untuk menghasilkan protein tertentu dalam tiub fallopio mereka.Peningkatan pengeluaran protein ini yang dikenali sebagai PROKR2 membuatkan kehamilan lebih cenderung berlaku didalam tiub fallopio.

Sudah berulangkali saya menasihati wanita supaya lebih peka pada penjagaan bahagian mahkota penting ini dari sudut keseimbangan bakteria disebabkan berbagai jenis jangkitan boleh berlaku apabila wanita hilang keseimbangan bakteria didalam tubuh.Ambil lah sedikit peluang ini untuk membaiki cara penjagaan yang betul,pengunaan feminine wash pH yang betul,makanan yang betul serta elakkan semua yang tidak betul(sendiri faham lah ye)

Semoga Bermanfaat

FEMININE WASH PILIHAN KAMI

Terkini! pada tahun 2016 kajian yang dijalankan oleh Universiti Harvard di Amerika Syarikat mendapati cnidium monneiri (osthole) komponen aktif yang digunakan dalam Feminine wash Dr Herba membantu melawan sel kanser ovari

Penyelidik dari Universiti Hong kong pula mendapati cnidium monneiri (osthole) sebagai anti kulat,parasit,bakteria dan virus (anti keputihan) 

Sumber:
Anti-tumor effects of osthole on ovarian cancer cells in vitro
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27566206

Osthole: A Review on Its Bioactivities, Pharmacological Properties, and Potential as Alternative Medicine
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/919616/


Maklumat lanjut,sila whatsapp Dr Herba0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑