Ahad, 17 Ogos 2014

Tidak Mustahil Cacing Kerawit Bersarang Di Dalam Kemaluan Wanita

Bismillah,

Beberapa bulan dahulu saya pernah menerima email dari seorang wanita bernama Pn X yang menurutnya berusia 45 tahun.Pn X telah mengalami masalah kegatalan pada bahagian kemaluan sejak sekian lama dan setelah puas berikhtiar mencari penawar ubat,namun nasib masih belum menyebelahinya apabila kegatalan itu masih terus dialaminya lebih-lebih lagi diwaktu malam.Akibat dari itu,tidur malam sering terganggu dan sehingga menjadi tekanan sewaktu menjalani kehidupan seharian.Apa sebenarnya berlaku pada Pn X?

Jom kita kenali antara punca,bagaimana kegatalan dan iritasi boleh berlaku dibahagian kemaluan ?


Masalah cacing ini berlaku kepada semua peringkat usia tidak kira tua ataupun muda.bagaimanapun usia yang paling kerap dijangkiti cacing adalah antara 6 hingga 7 tahun dan usia yang paling kurang dijangkiti adalah usia dibawah 1 tahun.Namun fokus kita hari ini adalah cacing juga boleh bersarang didalam kemaluan wanita.Benar kah ianya boleh berlaku?

Cacing kerawit adalah cacing kecil halus seperti benang atau berbentuk seperti parutan kelapa, berwarna putih dengan panjang sekitar 3-5 mm untuk cancing jantan & sekitar 8-13mm utk betina.Cacing kerawit akan merayap keluar menuju dubur hingga membuatkan rasa gatal. Jka di garu pula akan melekat di hujung kuku dan jika tidak membasuh tangan sebelum makan ianya boleh memasuki mulut ketika makan.

Antara gejala dan tanda-tandanya:

1. Gatal pada dubur, terutama pada waktu


2. Kurang bernafsu untuk makan, mual atau muntah


3. Berat badan semakin berkurangan

Adalah satu kesilapan jika menganggap cacing hanya bersarang didubur,kajian pakar parasitologi dari beberapa universiti mendapati cacing kerawit juga boleh bersarang dikemaluan wanita.

Bagaimana cacing kerawit boleh memasuki kemaluan wanita?

Lazimnya apabila seseorang wanita mengalami kegatalan dibahagian dubur,secara tidak sengaja akan mengaru dan perbuatan ini tanpa disedari boleh menyebabkan cacing kerawit tersebar masuk kedalam kemaluan.Walaupun ianya tidak menganggu sistem reproduksi, namun akan mengakibatkan rasa gatal dikemaluan yang secara tidak sengaja akan membuatkan seseorang wanita tadi menggaru dan akibat dari itu akan timbul kemerahan pada kemaluan, iritasi, atau rasa pedih.

Sebenarnya tidak susah untuk mengatasi masalah ini.Caranya ialah dengan pengambilan ubat cacing yang boleh dibeli di farmasi 1 kali seminggu selama 2 minggu.Pengambilan ubat cacing pada setiap enam bulan sekali juga dapat mencegah daripada cacing bermigrasi kedalam tubuh.Selain itu menjaga kawasan kemaluan agar sentiasa bersih dan penerapan gaya hidup yang sihat juga dapat membantu.Mencuci tangan sebelum makan dan sesudah buang air besar juga memotong kuku agar sentiasa pendek amat baik untuk diamalkan sebagai pencegahan.

Semoga Bermanfaat 

Emailkan soalan atau pertanyaan ke alamat email drsalwahassan55@gmail.com sertakan nama,usia dan status kelamin untuk bantu memudahkan saya memahami masalah anda.
 

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑