Selasa, 2 Julai 2013

Barah Payu Dara - Cara mengesan awal

Bismillah,

Mengikut statistikKementerian Kesihatan bagi tahun 2011, kes barah payudara mencatat 18.1 peratusberbanding kanser usus (12.3 peratus), paru-paru (10.2 peratus) nasofarinks(5.2 peratus) dan servik (4.6 peratus).Secara tidak langsung ini meletakkan barahpayudara sebagai PEMBUNUH UTAMA WANITA berbanding barah –barah lain dengan anggaran 29 bagi setiap 100,000 wanitamenghidapnya.
Barah payu dara berlakuakibat dari sel- sel dalam tisu payudara yang berkembang dalam keadaan yangtidak terkawal. Disebabkan ianya tidak dikesan awal dan dirawat sesegera yang mungkin,barah ini boleh menular ke organ lain seperti kelenjar limfa ,tulang, paru-paru dan hati.

Walaupun punca sebenar barahpayudara masih belum di ketahui namun setiap wanita berusia 20 tahun ke atas dikhuatiriberisiko.Menurut beberapa kajian, berikut adalah antara faktor-faktor yangmenjadikan seseorang itu berisiko tinggi menghidap barah payu dara :
 • Usia yang meningkat
 • Mempunyai ahli keluarga yang menghidap kanser payudara.
 • Telah mendapat kanser pada satu payudara.
 • Muladatang haid awal (sebelum umur 12 tahun) atau putus haid lewat (selepas umur melebihi 50 tahun.
 • Tidak pernah melahirkan anak atau melahirkan anak pertama pada umur melebihi 30tahun.
 • Mengambil jenis makanan yang mengandungi banyak lemak haiwan.
Tatkala punca sebenar masihsamar-samar,wanita disaran supaya mengambil langkah yang lebih pro aktif dalammenanggani masalah ini dengan cara pengesanan awal selain dari melakukanpemeriksaan berkala setiap tahun.Insya’Allah

Atas kesedaran ini dan fakta85% benjolan di payudara ditemui sendiri oleh pesakit secara kebetulan maka sayatuliskan beberapa kaedah/cara bagi melakukan pemeriksaan kendiri supayapengesanan awal barah payudara dapat dilakukan bagi wanita yang masih belummengetahui cara-caranya :-

Pemeriksaan kendiri bolehdilakukan dalam 3 tahap iaitu :
 1. Melihatpayudara
 2. Mengurutpayudara
 3. Merabapayudara
Antaragejala yang perlu dicermati ketika melakukan pemeriksaan kendiri  adalah seperti berikut:
 • Benjolan pada atau di sekitar payudara setelah habistempoh haid
 • Perubahan pada bentuk dan ukuran payudara
 • Keluar cecair jernih atau kemerah-merahan dariputing
 • Kulit payudara berkedut atau bersisik
 • Kulit payudara berubah menjadi kemerah-merahan(radang) dan berlaku perubahan pada puting (misalnya, mengelupas)
Step 1:
Mulakan dengan melihatpayudara di depan cermin dengan posisi bahu menegak dan kedua tangan dipinggang(rajah 1)

gif
Rajah 1

Perkara yang harusdiperhatikan adalah :
 1. Adakah bentuk dan ukuran payudara seimbang?
 2. Adakah ianya membesar atau mengeras ?
 3. Adakah arah puting tidak lurus ke depan atau berubah arah ?
 4. Adakah puting tertarik ke dalam ?
 5. Adakah puting atau kulit ada yang melecet ?
 6. Adakah ada perubahan warna kulit (kemerahan) ?
 7. Adakah kulit payudara menebal dengan pori-pori melebar (seperti kulit limau)?
 8. Adakah permukaan kulit tidak mulus seperti ada kerutan atau bersisik ?
Step 2:
Angkat tangan dan amati jikaada perubahan-perubahan yang telah disebut pada step 1.(rajah 2)
gif

Rajah 2

Step 3 :
Ketika bercermin, cubacermati samada terdapat cairan yang keluar dari kedua puting (cairan bening,seperti susu, berwarna kuning atau bercampur darah). Picit puting danperhatikan samada terdapat cairan yang keluar.(rajah 3)


Rajah 3
Step 4 :
Periksa payudara dengan caraberbaring. Letakkan tangan kiri di belakang kepala dan sebuah bantal di bawahbahu kiri. Kemudian raba payudara kiri dengan jari jemari kanan, lakukanu jugasebaliknya. (rajah 4)

gif

 Rajah 4

Periksa samada terasa adabenjolan pada payudara atau tidak. Urut perlahan namun mantap dengan tigahujung jari (telunjuk, tengah, dan manis). Pastikan posisi hujung jari mendatarterhadap permukaan payudara. Gunakan gerakan memutar, sekali putaranmengelilingi semua bahagian payudara.
Urut perlahan seluruhpayudara dari atas sampai bawah, kiri kanan, dari tulang bahu sehingga sampaibahagian atas perut dan dari ketiak sampai belahan payudara. Lakukan polamemutar untuk memastikan seluruh payudara sudah di urut. Mula dari puting, buatgerakan memutar semakin lama semakin besar sampai mencapai bagian tepipayudara. Atau boleh juga melakukan urutan naik turun. Gerakan ini bagisebagian besar wanita dianggap lebih efektif. 

Step 5:
Akhir sekali, sentuhpayudara ketika berdiri atau duduk atau sewaktu mandi kerana bagi sesetengahwanita, mereka merasa lebih mudah memicit kulit payudara dalam keadaan basahdan licin. Lakukan dengan gerakan memutar yang sama seperti ditunjukkan dalam step4.(rajah 5)
gif

Rajah 5

Pesanan saya agar wanita rajinbersenam, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Makan makanan sihat jugadapat membantu mencegah barah, contohnya pelbagai beri (strawberi dan raspberi)yang kaya dengan antioksida dan sayur-sayuran hijau (bayam, brokoli dan kobis)dan seboleh-bolehnya elakkan makanan yang diproses juga yang mengandungi banyaklemak.Insya’Allah

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑