Ahad, 14 Oktober 2018

Penggunaan Disinfectant Cleaner Di Rumah Meningkatkan Risiko Bayi Menjadi Obes ?

Bismilah,

Kajian terbaru yang diterbitkan oleh Journal of Canada Medical Association mendapati bayi yang tinggal bersama keluarga yang mengamalkan pengunaan pembersih kuman (disinfectant cleaner) untuk membersih lantai rumah atau tandas menunjukkan bakteria dalam usus yang lebih tinggi.

Kumpulan 15 penyelidik telah mengumpul data daripada 757 pasangan ibu dan bayi yang berdaftar dengan Canadian Healthy Infant Longitudinal Development, atau CHILD.Penyelidik juga melaporkan apabila kanak-kanak ini berusia 3 tahun, BMI mereka lazimnya lebih tinggi daripada kanak-kanak lain.

Sementara bayi yang tinggal bersama keluarga yang mengamalkan produk "mesra alam" kurang berkemungkinan menjadi gemok atau obes.

Disinfectant seperti glutaraldehyde, sodium hypochlorite dan quaternary ammonium compounds atau quats telah dikaitkan dengan kemudaratan besar pada pernafasan dan penyakit seperti radang paru-paru yang kronik.Quat juga dikaitkan dengan gangguan pada kesuburan dan kecacatan kelahiran dalam kajian pada haiwan.

Sumber:

Postnatal exposure to household disinfectants, infant gut microbiota and subsequent risk of overweight in children

http://www.cmaj.ca/content/190/37/E1097

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑