Jumaat, 16 Jun 2017

6 jenis makanan yang membantu turunkan tekanan darah tinggi dari kajian terpilih

Makanan darahtinggi
Bismillah,

Selain dari kajian tentang grapeseed oil dari tulisan artikel sebelum ini,terdapat juga beberapa jenis makanan yang mudah diperolehi dan boleh diamalkan oleh pesakit tekanan darah tinggi.

Dengan ini maka lengkap lah semua jenis rawatan natural dari estrak grapeseed kepada makanan yang boleh diamalkan oleh pesakit tekanan darah tinggi berdasarkan kajian-kajian yang authentik dan terpilih.

Buah Tembikai
Kajian menunjukkan bahawa tembikai membantu merendahkan tekanan darah. Kajian perintis dari The Florida State University memberi Sembilan peserta pra-hipertensi enam gram sehari asid amino L-citrulline daripada ekstrak tembikai. Semua pesakit menunjukkan fungsi arteri yang lancar dan tekanan darah aortic lebih rendah.

Tembikai kaya dengan kalium membantu menyimpan garam daripada meningkatkan tekanan darah. Ia juga mengandungi lycopene, antioksidan yang kuat yang dikaitkan dengan kesihatan jantung, arteri sihat dan aliran darah. Kajian lain menunjukkan bahawa ekstrak tembikai meningkatkan tekanan darah aortic.(1)

Kacang Pistachio
Penyelidikan meta-analisis daripada 21 randomized controlled trial membuat kesimpulan bahawa amalan makan kacang menurunkan tekanan darah .Kacang Pistachios antara yang mempunyai kesan tertinggi dalam mengurangkan sistolik dan tekanan diastolik.(2)

Air kelapa
Dalam satu kajian dari Hindia Barat pesakit hipertensi yang minum air kelapa Berjaya menurunkan dengan ketara tekanan darah dalam masa dua minggu. Daripada mereka yang minum air kelapa, 71 peratus mencatatkan pengurangan ketara dalam tekanan sistolik, dan 29% mengalami pengurangan ketara dalam tekanan diastolic (3)

Minyak Bijan
Satu kajian dari Greece mendapati bahawa menggunakan 35 gram sehari minyak bijan menurunkan tekanan darah sistolik hanya dalamasa 15 hari. Ia menurun tekanan diastolik pusat dan periferi hanya dalam satu jam selepas makan.(4)

Minyak Zaitun
Dalam satu kajian dari University of Massachusetts, 41 peserta obese telah diminta untuk menggantikan lemak biasa mereka dengan sama ada minyak zaitun atau minyak jagung, minyak kacang soya dan mentega. Selepas tiga bulan kumpulan minyak zaitun menurun tekanan diastolik mereka dengan purata 3 mmHg dan tekanan sistolik oleh purata 6 mmHg.(5)

Bawang Putih
Satu kajian di Australia yang keatas 79 pesakit yang tidak terkawal sistolik tekanan darah tinggi dan telah dibahagikan kepada empat kumpulan.Mereka diberikan samada plasebo, atau satu, dua, atau empat kapsul ekstrak bawang putih (240, 480, atau 960 mg setiap hari). Dos 2 kapsul sehari (480 mg) didapati paling berkesan, menurunkan tekanan darah sistolik min 11.8 mmHg.

Malah, bawang putih mampu memberi saingan kepada ubat tekanan darah dari farmaseutikal. Dalam satu lagi kajian ke atas 210 pesakit hipertensi, bawang putih berjaya mengurangkan tekanan darah lebih berkesan berbanding ubat klinik atenolol.Berita baiknya ,bawang putih didapati lebih selamat dan diterima baik oleh tubuh manusia.(6)

Semoga Bermanfaat

Sumber:
1)Effects of watermelon supplementation on aortic blood pressure and wave reflection in individuals with prehypertension: a pilot study.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20616787

2)The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25809855

3)The control of hypertension by use of coconut water and mauby: two tropical food drinks.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15892382

4)Acute and long-term hemodynamic effects of sesame oil consumption in hypertensive men.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22947362

5)Cardio-metabolic and immunological impacts of extra virgin olive oil consumption in overweight and obese older adults: a randomized controlled trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26251666

6) Effects of Allium sativum (garlic) on systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24035939

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑