Selasa, 15 Mac 2016

Tips Elakkan Haid Semasa Menunaikan Ibadah Umrah

Bismillah,

Alhamdulillah,ramai diantara kita yang telah mendapat hidayah dan diberi peluang oleh Allah swt bagi menunaikan ibadah umrah di mekah.

Namun yang selalu menjadi halangan bagi sesetengah wanita adalah perasaan bimbang (walaupun redha) disebabkan oleh period yang irregular atau period berlaku tepat pada hari untuk menunaikan ibadah umrah dan ini boleh menyebabkan "lampu merah" apabila baru sahaja hendak memulakan ibadah yang suci dan yang dinanti-nantikan sepanjang usia.

Sehingga kini ramai wanita yang sanggup menggunakan kaedah menyekat period dengan pil-pil hormon yang jelas telah dibuktikan secara saintifik boleh memudaratkan diri sendiri pada satu hari nanti.

Malahan saya pernah menulis tentang fatwa yang mengharamkan perbuatan menyekat period walaupun dengan tujuan baik.Islam ini agama yang indah dan mudah namun tetap berpegang teguh kepada “Matlamat tidak menghalalkan cara”.

Demi untuk mengelakkan ramai ahli yang hanya bakal merosakkan iman,ibadah dan diri sendiri samada disedari atau tidak,saya cuba untuk memberi jalan alternatif yang diyakini lebih selamat dunia dan akihirat.

Seseorang yang khuatir jika pada hari berangkat ke Jeddah jatuh pada hari yang sepatutnya period atau seseorang yang periodnya irregular atau merasa bimbang period akan turun sebaik sahaja baru hendak menunaikan hajat yang dinanti-nantikan selama ini boleh melakukan seperti berikut.

Beli dan pilih Vit C yang berkualiti tinggi atau jenama yang baik,bagi setiap biji 500mg
2 minggu sebelum bertolak untuk menunaikan umrah ambil 500mg pada setiap jam sehingga 12 jam.Bermakna 500 x 12jam  = 6000mg/hari

Banyak kajian klinikal mendapati pengambilan Vit C dalam dos yang besar untuk jangkamasa yang pendek tidak memudaratkan dan jika ada kesan sampingan sekalipun hanya cirit-birit (perlu kurangkan dos sahaja )

Lakukan selama 6 hari serta jangan lupa berdoa supaya Allah swt membantu mempermudahkan urusan dunia dan akihirat.

Jika diizinkan period akan turun anggaran 1 minggu sebelum bertolak dan ianya tentu dapat meredakan keresahan dan kebimbangan sebelum berangkat ke Mekah dan mudah-mudahan Allah swt menganugerahkan umrah yang mabrur…amiinn

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑