Sabtu, 5 Disember 2015

Kajian Mendapati Jintan Manis Menghilangkan Senggugut

Bismillah,

Bagi ramai pembaca wanita  yang masih bergelut dengan masalah senggugut yang teruk,mungkin kajian ini sedikit sebanyak dapat membantu meredakan kesakitan setiap bulan.Mengamalkan diet yang seimbang serta makanan tambahan yang berkaitan boleh membantu mengembalikan semula keseimbangan hormon dan menghilangkan terus masalah senggugut ini.
 
Kajian ini pernah saya upload digroup FB klinik pronatural dan terdapat beberapa  testimoni dari beberapa ahli yang telah mencuba dan berjaya mengatasi "period pain" tanpa pengunaan pain killer.Pain killer tidak digalakkan  atas sebab kesan sampingan yang membimbangkan.
 
Berikut adalah kajian tentang keberkesanan jintan manis untuk membantu meredakan senggugut.

Jintan Manis mengalahkan Pain killer Mefenamic asid untuk Senguggut

Kajian di Kerman, Republik Islam Iran untuk membandingkan keberkesanan jintan manis atau asid mefenamic (sintetik) bagi melegakan kesakitan senguggut.
 
Dua kumpulan kanak-kanak perempuan sekolah menengah (min usia 13 tahun) yang mengalami senguggut dipilih secara rambang untuk menerima  ekstrak jintan manis (n = 55) atau asid mefenamic (n = 55) selama 2 bulan.
 
Dalam kumpulan jintan manis, 80% daripada kanak-kanak perempuan dan dalam kumpulan asid mefenamic, 73% daripada kanak-kanak perempuan menunjukkan kelegaan kesakitan atau pengurangan kesakitan.
 
Manakala 80% dalam kumpulan jintan manis dan hanya 62% dalam kumpulan asid mefenamic tidak lagi diperlukan untuk bercuti  dari sekolah.

Cara menyediakan jintan manis :-

1 sudu teh jintan manis dicampur dalam secawan air panas,tutupkan dan tunggu sehingga 5-10 minit sebelum ditapis dan diminum airnya sahaja. Lakukan 2 -3 kali sehari seminggu sebelum period.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17037712

Semoga Bermanfaat

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑