Rabu, 25 November 2015

Kajian - keputihan dikesan dalam 31.5% keguguran trimester pertama

Bismillah,

Bagi yang suka mengambil sambil lewa tentang masalah penjagaan dari jangkitan keputihan,berikut adalah salah satu dari banyak kajian yang terdapat tentang keguguran trimester pertama yang berpunca dari jangkitan faraj(keputihan).Untuk rekod,ramai wanita berjaya hamil setelah memulakan langkah awal merawat keputihan dan mengimbang semula pH faraj.

Beberapa bukti menunjukkan bahawa jangkitan faraj memainkan peranan utama dalam patogenesis kehilangan awal kehamilan, namun tetapi implikasi dan kelaziman microrganisma dalam etiologi pengguguran spontan semasa trimester pertama kehamilan masih perlu disiasat lanjut.

Dalam kajian ini, penyelidik menganalisis tisu berkaitan dengan persenyawaan dari keguguran semasa trimester pertama (51 keguguran spontan dan 56 sukarela ) di kalangan wanita yang menghadiri “Gynecological Sciences Perinatology and Puericulture Department of "Policlinico Umberto I"

Spesimen telah disiasat dengan kaedah kultur kehadiran yis, gram positif, gram bakteria negatif dan mycoplasma . Dengan prosedur diagnostik molekul, turutan DNA Chlamydia trachomatis, herpes simplex virus, adenovirus, hpv dan polyomaviruses BK dan JC telah cuba dikesan.

Sampel tisu yang diambil dari keguguran spontan adalah didapati positif sekurang-kurangnya satu microrganisma 31.5%. Analisis data menunjukkan berlakunya kedua-dua jangkitan monomicrobial dan polymicrobial.

Department of Public Health Sciences, La Sapienza University, Rome, Italy.Infectious agents in tissues from spontaneous abortions in the first trimester of pregnancy.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14596343


FEMININE WASH PILIHAN KAMI


0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑