Ahad, 21 Jun 2015

Minyak Habatussauda Meningkatkan Kualiti Sperma Bagi Lelaki

Bismillah,


Walaupun terdapat ramai lelaki yang mengalami masalah kesuburan yang jelas telah mula merundum di seluruh dunia.

Mungkin ramai juga yang tidak menyedari termasuk umat islam sendiri,bahawa terdapat strategi semula jadi yang telah terbukti untuk membantu mereka meningkatkan bilangan sperma, pergerakan dan morfologinya.

Makanan sunnah Rasulullah s.a.w iaitu HABATUSSAUDA…..

Buktinya,dalam satu percubaan yang dikawal plasebo “clinical double-blind”, para penyelidik dari Iran Shahid Beheshti University Sains Perubatan telah berjaya membuktikan bahawa minyak dari ubat tradisional timur tengah dengan ketara berjaya meningkatkan kualiti sperma, jumlah dan motiliti.

Para penyelidik telah menguji sejumlah 34 lelaki yang dianggap tidak subur - kerana mereka hanya mempunyai jumlah sperma kurang daripada 20 juta setiap mililiter, atau mempunyai kurang daripada 30% morfologi atau kurang dari 25% -50% motiliti sperma. Keadaan ini juga dikenali sebagai oligoasthenoteratospermia.

Motiliti sperma dalah berkaitan dengan bagaimana pergerakan sperma ke ovum atau telur yang akan disenyawakan. Motiliti rendah bermakna sperma tidak dapat bergerak cukup pantas untuk terus hidup dalam perjalanan untuk menyuburkan telur dan selalunya hanya mempunyai keupayaan untuk menembusi lapisan luar sekitar telur.

Morfologi sperma pula adalah berkaitan dengan bentuk sperma iaitu sperma normal yang akan dinaikkan di kepala dengan ekor tunggal yang sihat. Mempunyai kepala atau ekor berbentuk luar biasa atau ekor berganda didapati sama dengan morfologi rendah.
Mempunyai bilangan sperma kurang daripada 20 juta sperma setiap mililiter dipanggil oligozoospermia sementara di atas paras ini dianggap normal.

Para penyelidik telah menguji pH sperma kerana pH boleh menentukan tahap motiliti sperma dan memberi sperma peluang yang lebih baik untuk menembusi telur.
Para penyelidik telah memberikan pada setiap seorang daripada 34 lelaki tidak subur dengan 2.5 mililiter minyak habatussauda dan plasebo pula diberikan cecair parafin setiap hari.

Selepas dua bulan, penyelidik sekali lagi menguji motiliti, morfologi dan bilangan sperma bagi setiap lelaki. Mereka mendapati bahawa kumpulan yang diberikan minyak habatussauda mempunyai bilangan yang lebih tinggi sperma, motiliti sperma lebih baik dan morfologi sperma serta tahap pH bertambah baik berbanding dengan kumpulan plasebo .

Para penyelidik menyimpulkan:
Bahawa pengambilan harian 5 mililiter minyak habatussauda selama dua bulan meningkatkan kualiti sperma yang tidak normal pada lelaki yang kurang subur tanpa kesan sampingan yang buruk.

Semoga Bermanfaat

Rujukan:
Kolahdooz M, Nasri S, Modarres SZ, Kianbakht S, Huseini HF. Effects of Nigella sativa L. seed oil on abnormal semen quality in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytomedicine. 2014 Mar 25. pii: S0944-7113(14)00108-1. doi: 10.1016/j.phymed.2014.02.006.

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑