Rabu, 10 Jun 2015

Kanser serviks (HPV) pun tunduk kalah kepada herba natural ?

Bismillah,


Walaupun kepercayaan masyarakat ramai bahawa jangkitan HPV adalah sesuatu yang boleh membawa maut dan hanya vaksinasi sahaja boleh melindung dari dijangkiti kanser serviks NAMUN ramai juga yang tidak menyedari akan wujudnya kajian terhadap herba yang dipelopori oleh kunyit dan beberapa herba lain berhasil mengawal hpv daripada membawa bencana kanser serviks.

Satu kajian yang disiarkan dalam Asia Pasifik Journal of cancer prevention bertajuk, "Clearance of Cervical Human Papillomavirus Infection by Topical Application of Curcumin and Curcumin Containing Polyherbal Cream: A Phase II Randomized Controlled Study.

Kajian ini mengesahkan bahawa jangkitan HPV dihadkan dan akan hilang dengan sendiri dalam 73.3% daripada kumpulan kawalan yang tidak dirawat dalam tempoh 37 hari.

Para penyelidik juga menilai keberkesanan dua jenis formula herba dalam menghapuskan jangkitan HPV dari pangkal rahim wanita yang telah disahkan dijangkiti HPV melalui smear dan ujian Pap HPV DNA (PCR), dimana keadaan belum berkembang kepada gred tinggi neoplasias serviks (iaitu serviks pra-kanser).

Pengunaan krim faraj polyherbal mengandungi ekstrak curcumin, reetha, Amla dan aloe vera, yang dikenali dengan nama Basant dan kapsul vagina curcumin sebagai herba kedua.Sementara dua kumpulan plasebo menerima samada krim plasebo faraj atau plasebo kapsul faraj.

Semua 287 peserta telah diarahkan untuk menggunakan salah satu aplikasi harian formulasi yang diberikan selama 30 hari berturut-turut kecuali semasa haid.

Tujuh hari selepas pengambilan terakhir mereka telah dipanggil semula untuk ujian ulangan HPV, sitologi dan kolposkopi.

Keputusan dilaporkan seperti berikut:

Kadar pelenyapan HPV dengan Basant (87.7%) adalah jauh lebih tinggi daripada plasebo (73.3%). Curcumin juga didapati lebih (81.3%) berbanding plasebo.MasyaaAllah

Rujukan:
http://www.apocpcontrol.org/page/apjcp_issues_view.php…

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑