Selasa, 3 Disember 2013

Keputihan Ketika Hamil Bahaya Terhadap Bayi

gif
Bismillah,
Soalan yang sering ditanyakan kepada saya melalui email dan saya siarkan semula pencerahan terhadap kemusykilan para pengunjung blog ini.Semoga bermanfaat dan dapat sedikit sebanyak dapat membantu ramai bakal ibu untuk memahami hakikat sebenar masalah yang selalu dikatakan biasa namun tetapi bakal menjadi luarbiasa jika tidak ditanggani dari awal lagi.
 
Keputihan adalah masalah yang kerap dialami oleh wanita, lebih-lebih bagi wanita yang sedang hamil dimana secara alaminya akan berlaku perubahan hormon semasa kehamilan yang akan memicu kepada peningkatan pengeluaran cairan vagina serta penurunan pH. Ketidakstabilan ini juga adalah antara punca utama yang yang memungkinkan tercetusnya masalah keputihan dikalangan wanita yang hamil.

Keputihan ketika seseorang wanita itu sedang hamil boleh dikategorikan sebagai normal jika cairan yang keluar berwarna jernih atau sedikit kekuningan dan kental seperti lendir dengan tidak disertai bau dan kegatalan. Namun jika cairan yang keluar disertai bau, gatal, rasa nyeri ketika membuang air kecil dan warnanya pula telah bertukar kehijauan atau bercampur sedikit darah maka keputihan tersebut boleh dikatakan sebagai abnormal dan risiko ianya mengganggu atau membawa kemudaratan kepada kesihatan ibu dan janin tidak terkawal.Maka rawatan yang sesuai semasa kehamilan amat diperlukan segera bagi mengelakkan perkara –perkara yang tidak diingini.

Bahaya keputihan ketika hamil serta kesan yang bakal dibawa terhadap bayi

Kulat dan bakteria merupakan antara mikro oranisma yang paling dominan dalam masalah keputihan abnormal ketika hamil.Kandidiasis atau jangkitan kulat kandida adalah penyebab keputihan terbanyak yang dialami wanita hamil, diikuti oleh jangkitan bakterial vaginosis,trikomoniasis dan gonorrhoea.

Keputihan abnormal yang dialami wanita hamil boleh membahayakan kehamilan ibu dan keselamatan janin jika tidak diberikan perhatian khusus dalam kesegeraan merawatnya.


Berikut adalah antara beberapa bahaya dan kemudaratan yang boleh berlaku jika seseoarang wanita mengalami keputihan yang abnormal sewaktu hamil :

1. Chlamydia

Keputihan yang dibawa oleh Chlamydia dapat menyebabkan berlakunya kelahiran pra matang pada bayi akibat pecahnya selaput ketuban sebelum tiba waktunya. Selain itu juga boleh mengakibatkan keguguran malahan kematian ibu dan janin jika tidak segera ditangani dengan serius.

2. Kuman Herpes Simpleks
 
Keputihan yang disebabkan oleh kuman Herpes Simpleks dapat menyebabkan radang pada otak bayi (ensefalitis).

3. Candida Albican

Keputihan yang disebabkan oleh kulat Candida dapat meningkatkan risiko berlakunya (epilepsi) pada bayi.

4. Kuman HPV

Keputihan yang disebabkan oleh kuman HPV boleh menyebabkan gangguan penafasan dan gangguan pencernaan bayi sehingga boleh mengakibatkan kematian.

5. Neisserea Gonorrhoea


Keputihan yang disebabkan oleh Neisserea Gonorrhoeae dapat menyebabkan jangkitan pada mata bayi sehingga boleh mengakibatkan buta.Kajian Terkini Tentang Kulat Candida


Kajian yang paling terkini mendapati jenis keputihan yang seringkali menjangkiti wanita yang hamil iaitu kulat candida albican bukan sekedar jangkitan biasa lagi sepertimana ramai wanita fahami tentangya.Menurut saintis yang menjalankan penyelidikan,tentang candida albican,kulat yang cepat membiak apabila berlaku ketidakseimbangan bakteria didalam tubuh wanita boleh menyerap masuk ke dalam tisu dan akhir sekali ke dalam saluran darah.Apabila ini berlaku,ianya bukan sahaja menjadi bahaya tahap biasa malahan boleh membawa maut.

Nasihat saya supaya wanita hamil lebih peka tentang perkara ini dan lakukan lah rawatan secepat mungkin,samada dengan antifungal atau terapi herba alternatif yang didapati juga berkesan dan selamat serta tiada kesan sampingan untuk diguna oleh wanita yang hamil.

Akhir sekali,banyak tulisan dalam artikel-artikel dan nasihat yang telah diberikan oleh pakar kepada wanita-wanita yang hamil supaya tidak memandang ringan masalah keputihan .Amatlah bertepatan sekali jika diamati risiko-risiko yang perlu ditanggung seandainya wanita hamil gagal bertindak dengan bijaksana dalam situasi ini.


Mengenal simtom keputihan adalah perkara yang utama,perlu di ketahui oleh semua wanita hamil disebabkan tiada lagi kaedah yang paling sesuai selain empunya diri yang mengesan awal sesuatu jangkitan terhadap diri mereka.Mengenal simtom dan bertindak awal mungkin boleh membantu ibu dan anak yang sedang di kandung daripada menanggung derita emosi dan kecacatan kekal seumur hidup.

Semoga bermanfaat 


Emailkan soalan atau pertanyaan ke alamat email drsalwahassan55@gmail.com sertakan nama,usia dan status kelamin untuk bantu memudahkan saya memahami masalah anda.
 

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑