Khamis, 20 November 2014

Kejayaan 3 Herba Merawat Kesuburan Wanita

moringa-oleifera
Bismillah,
Membaca tajuk berita di akhbar dan majalah Infertilti wanita  tentang peningkatan peratusan tinggi masalah kesuburan dikalangan wanita.Terharu mendengarkan ribuan keluhan dan luahan hati  mereka di media sosial,forum-forum dan group tentang kegagalan demi kegagalan untuk hamil, walaupun telah mencuba berbagai kaedah rawatan kesuburan moden dalam jangkamasa yang agak lama.

Dengan penuh rasa simpati terhadap nasib dan penderitaan emosi yang terpaksa ditanggung.Harapan saya semoga apa yang saya tuliskan didalam artikel ini menjadi penawar untuk mereka membina satu semangat baru terutama sekali bagi yang telah atau hampir putus harapan.Saya yakin sebagai umat islam kita tidak akan merasa putus harapan dari rahmat Allah swt.

Sejujurnya ramai yang telah mencuba mengatasi masalah kesuburan dengan rawatan moden seperti terapi hormon,IVF,ART dan sebagainya walaupun setelah mengetahui akan kesan sampingan darinya.Mungkin kaedah ini sahaja yang boleh mereka lakukan  ketika itu atau mungkin mereka tidak menyedari akan kaedah rawatan herba alami yang juga telah terbukti berkesan.Disaat tiada pilihan lain mungkin tiada siapa yang boleh dipersalahkan.
Mungkin juga ramai yang tahu tentang kebaikan herba alami namun kekurangan informasi dan tidak kepastian untuk memilih  yang mana benar-benar bermanfaat untuk kesuburan .Terdapat juga ramai yang sangsi tentang keberkesanan serta kesan sampingan herba alami.

Sebagaimana kita pernah dimomokan dengan kegelapan malam sewaktu kecil dahulu begitu juga lah soal pengunaan herba alami,namun akhirnya dengan bantuan teknologi moden dan kajian-kajian lengkap dari instituisi tersohor bertaraf dunia telah menjadikan pengunaan herba kini jauh lebih efektif dan selamat serta telah berjaya “menutup mulut” kebanyakkan mereka yang dahulunya meremehkan keupayaan herba alami.

Ubat yang dihasilkan dari  herba alami boleh dikategorikan sebagai perubatan alternatif ,berasal dari tumbuh-tumbuhan dan ekstrak tumbuhan. Ubat-ubatan ini telah digunakan sejak berabad-abad lama dan merupakan pelopor kepada perubatan moden. 

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kira-kira 25 peratus daripada semua ubat-ubatan preskripsi perubatan moden juga berasal daripada pokok-pokok, pokok renek atau herba.
Kini dianggarkan terdapat lebih daripada 150 jenis herba yang boleh digunakan dalam rawatan kesuburan wanita. Sebahagian daripadanya mengandungi sebatian organik yang kelihatan sama seperti hormon semula jadi yang terdapat dalam badan kita.

Satu kajian dilakukan  Universiti Surrey, United Kingdom mendapati bahawa gabungan ubat-ubat herba dan makanan tambahan meningkatkan peluang setiap pasangan untuk hamil.

Data menunjukkan bahawa pasangan yang telah diberikan vitamin, mineral dan ubat-ubat herba mempunyai kadar kejayaan setinggi 80 peratus berbanding dengan 20 peratus di kalangan mereka yang tidak menerima suplemen.

Bukti penggunaan ubat-ubat herba untuk merawat masalah  kesuburan telah dijejaki bermula dari 200 AD .Walaupun populariti berterusan mereka di china dan timur jauh.
Sehingga tahun ini,ubat kesuburan berasaskan herba semakin menjadi alternatif lebih popular di negara eropah dan amerika setelah kajian-kajian membuktikan herba-herba alami ini lebih berkesan dari pengunaan ubat-ubatan sintetik keluaran gergasi farmaseutikal mereka.

Lebih khusus lagi, ubat herba kesuburan boleh menangani ketidakseimbangan hormon, haid tidak teratur, mati pucuk,masalah kualiti,kuantiti sperma dan banyak lagi.

Ubat-ubat herba boleh diambil dalam beberapa bentuk yang berbeza, termasuk kapsul, tablet, teh dan campuran serbuk. Kebanyakan jenama herba yang baik datang dengan dos yang disarankan yang lazimnya pengambilan  tiga kali sehari selama beberapa bulan untuk mengekalkan tahap kepekatan  dalam aliran darah.

Ianya mungkin sukar pada permulaanya untuk menyerapkan regimen pengambilan herba ke dalam rutin harian, namun tetapi apabila telah terbiasa, ianya  tidak lah serumit pengambilan pil perancang.

Berikut adalah pilihan 3 herba kesuburan yang telah terbukti keberkesanannya merawat masalah ketidaksuburan wanita.

Angelica Sinensis(Dong Quai)
Herba yang diyakini  dapat membantu mengawal kitaran haid , berasal dari negara cina dan dianggap herba paling bernilai untuk wanita.Antara lain, ianya membekalkan nutrien yang penting seperti zat besi, vitamin B12 dan vitamin E.

Dong Quai juga terkenal kerana keupayaannya untuk mengimbangi tahap estrogen dan boleh digunakan untuk membantu meningkatkan peluang implantasi untuk wanita yang mempunyai gangguan auto-imun. Disebabkan dong quai adalah herba yang mencairkan darah maka tidak digalakkan pengambilanya ketika haid.

Lepidium Lepidium(Maca)
Berasal dari peru,.ianya  tumbuh di beberapa tanah ladang yang paling keras di dunia, di mana tanah yang kaya dengan mineral gunung berapi, mengalami suhu beku, angin kencang dan cahaya matahari yang terik.

Maca adalah satu-satunya tumbuhan yang dikenali dalam dunia yang berupaya membesar dan berkembang maju di mana-mana ketinggian dan dalam cuaca yang buruk. Selama lebih daripada dua milenium, orang asli peru telah menggunakan akar maca sebagai makanan dan ubat-ubatan untuk menggalakkan kesuburan, ketahanan, tenaga, kecergasan, dan kehebatan seksual.

Maca mengandungi 31 mineral yang berbeza dan 60 phyto nutrien yang juga berbeza.Maca merupakan makanan berkhasiat untuk sistem endokrin, membantu kedua-dua pituitari, adrenal, dan kelenjar tiroid (semua yang terlibat dalam keseimbangan hormon.) Maca juga mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi hormon utama dalam kedua-dua wanita dan lelaki .

Telah dikaji secara saintifik untuk penggunaan kesuburan sejak tahun 1961 dan telah terbukti mengandungi sebatian glukosinolat yang secara langsung boleh meningkatkan kesuburan untuk kedua-dua lelaki dan wanita.

Bukti keberkesanan maca telah sampai ke seluruh dunia,dimana ramai antara pasangan yang dahulunya bermasalah telah berjaya mengatasinya dengan mengubah cara hidup dan diet pemakanan serta bantuan pengambilan suplemen maca.

Moringa oleifera

Adalah nama saintifik pokok moringa, yang merupakan herba yang terkenal dengan kepelbagaian manfaat kesihatannya. Biasanya, daun moringa dikeringkan dijadikan serbuk dan dimakan dalam bentuk kapsul. Moringa mungkin paling dikenali untuk profil pemakanan, yang membantu untuk memerangi malnutrisi dan menggalakkan pertumbuhan tulang.

Penyelidikan ke atas haiwan menunjukkan moringa berpotensi memainkan peranan dalam pencegahan penyakit. Ia telah digunakan dalam perubatan tradisional di seluruh dunia untuk beberapa generasi, dan tidak ada kesan sampingan yang pernah di catatkan.

Moringa Oleifera mengandungi lebih daripada 92 nutrien dan 46 jenis antioksidan. Moringa dikatakan boleh menyembuhkan kira-kira tiga ratus penyakit dan mempunyai hampir semua nutrien yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran.

Menurut penilaian tentang moringa yang disiarkan dalam “National Journal of Maxillofacial Surgery"tahun 2011, 

Contoh nilai gandaan daun moringa berbanding  yang lain
(perbandingan data pemakanan untuk setiap gram)
 • 2 kali ganda - Protin daripada Yogurt
 • 3 kali ganda - Kalium daripada Pisang
 • 4 kali ganda - Kalsium Susu
 • 4 kali ganda - Vitamin A daripada lobak
 • 7 kali ganda - Vitamin C daripada Oren
Ia juga mempunyai lebih banyak zat besi daripada bayam; satu sudu besar daun moringa memenuhi 23 peratus daripada keperluan zat besi setiap hari seorang kanak-kanak kecil.
Ia juga merupakan sumber mineral lain yang penting, vitamin B, vitamin D dan vitamin K
Daun moringa dimakan dalam bentuk kapsul sebagai multivitamin untuk menambah diet yang sihat. Kerana ia juga merupakan sumber protin dan lemak penting, moringa dipercayai menjadi makanan tambahan membantu untuk mereka yang kekurangan nutrisi.

Fakta mengenai Moringa- (Petikan Dari Buku "Miracle Tree" oleh Pengarang Monica G.Marcu, Pharm.D., Ph.D.)
 • 92 Nutrien
 • 46 Antioksidan
 • 36 antiperadangan
 • 18 Asid Amino, 9 Essential Amino Asid
 • Menyuburkan Sistem Imun
 • Menggalakkan Peredaran Sihat
 • Menyokong Tahap glukosa Normal
 • Anti-Penuaan
 • Menyediakan Sokongan Anti-Radang
 • Menggalakkan Pencernaan yang sihat
 • Menggalakkan ketinggian mental
 • Meningkatkan Tenaga Tanpa Kafein
 • Menggalakkan Metabolisma Seimbang
 • Menggalakkan Kulit Lembut
 • Mengubati Jerawat
 • Menstabilkan Tahap Hormon
Moringa yang mengandungi semua zat yang diperlukan bagi keseimbangan nutrisi adalah herba yang terbaik untuk wanita mengamalkanya sebagai ubat kesuburan berasaskan herba alami.Selain membantu seimbangkan hormon ianya juga didapati kaya dengan semua jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh sehinggakan wanita tidak memerlukan supplemen tambahan.

Apabila semua sistem reproduktif berfungsi dengan lancar,maka dengan sendirinya wanita dapat menikmati hubungan kelamin,kitaran haid ,ovulasi yang sempurna dan kesuburan secara total.Setelah semua ini dicapai hanya takdir sahaja lah yang dapat memisahkan dari kehamilan dan kerinduan menimang cahaya mata yang di idamkan selama ini.

Berita baiknya,moringa oleifera mudah didapati di Malaysia dan boleh ditanam oleh sesiapa sahaja dibelakang rumah.Pemerhatian saya dibanyak kawasan taman perumahan,moringa di tanam di tepi jalan besar.Dan kebanyakan manusia tidak mengetahui betapa rahsia kesihatan dan kesuburan berada dihujung hidung mereka sebab pokok dan daun yang saya maksudkan ini adalah pokok kelur atau popular dalam masyarakat india sebagai POKOK KACANG KELO.

Serbuk daun moringa yang ditanam secara organik juga boleh didapati dari beberapa pengedar di Malaysia dalam bentuk kapsul dan serbuk.

Semoga bermanfaat

0 ulasan:

Copyright © Info Kesihatan Wanita | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑